FIFA fjerner korrupsjon med et pennestrøk

For et par dager siden trådte FIFAs nye etiske regelverk i kraft. Det er dyster lesning. Nå skal varslere tas og man tilgir korrupsjon. Det er FIFAs styre (Council) som har vedtatt dette.

Eller rettere sagt: FIFA har fjernet begrepet korrupsjon fra sitt reviderte etiske regelverk (ironisk nok bare fra den engelske og spanske versjonen, men ikke fra den franske). Det er Rob Harris i AP som rapporterer om dette i dag.

Da FIFA-president Gianni Infantino tiltrådte som president på den ekstraordinære FIFA-kongressen i 2016, sa han at korrupsjonen i FIFA var «klinisk død» i 2015. Da refererte Infantino han til alle arrestasjonene på luksushotellet i Baur au Lac i Zürich i mai og desember 2015.

Les FIFAs nye etiske regelverk her.

I det første raidet sveitsisk politi gjorde i mai 2015, etter lang og avansert etterforskning av FBI, ble fire FIFA-bosser arrestert, og to nye ble arrestert i desember.

Blant de berørte var FIFAs visepresident og Sepp Blatters yndling Jeffrey Webb (Cayman Islands), Eugenio Figueredo (Uruguay), Jack Warner (Trinidad & Tobago) and Eduardo Li from Costa Rica. Alle er nå utvist fra fotballen og dømt for eller siktet for korrupsjon og hvitvasking av penger. Det samme er andre FIFA-topper og ledere for nasjonale fotballforbund på det amerikanske kontinent.

Det var også disse raidene som førte til at Sepp Blatter trakk seg som FIFA-president og senere ble utestengt fra all fotball i seks år, og som førte til at Gianni Infantino ble valgt som FIFA-president. Nå ser det ut som Infantino gjør alt i sin makt for at han ikke skal lide samme skjebne.

Årets viktigste bok om fotballpolitikk heter Red Card. FIFA and the Fall of the Most Powerful Men in Sports og er skrevet av den amerikanske journalisten Ken Bensinger. Den forteller historien om hvordan FBI rullet opp den omfattende korrupsjonen og hvitvaskingen av penger i FIFAs innerste kretser. Hovedgrunnen til at FBI kunne foreta etterforskningen var at at den lyssky virksomheten foregikk via amerikanske banker og i dollar. Og ikke minst fordi de etterhvert som de innhentet sentrale personer i FIFA også fikk hjelp til hemmelig avlytting og tilgang til innsideinformasjon, blant annet om stråselskaper i skatteparadiser.

Red Card gir et unikt innblikk i korrupsjonen og etterforskningen av FIFA-pampene, men

den gir bare et delvis bilde fordi den bare omhandler Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet (CONCACAF) og Det latinamerikanske fotballforbundet (CONMEBOL). Ennå har ikke de store korrupsjonssakene i Asia, Afrika og Europa blitt rullet opp. Det er i dette perspektivet det nye regelverket til FIFA må leses.

I FIFAs nye etiske regelverk er som sagt begrepet korrupsjon fjernet og det er innført straffereaksjoner mot dem som har offisielle verv i fotballen og som anklager FIFA eller representanter for FIFA for korrupsjon. De kan får opp mot fire år utestengelse fra fotballen for å snakke ut korrupsjon.

I tillegg – og dette er kanskje det mest spesielle – er det innført amnesti for alle som har begått korrupsjon hvis saken er mer enn ti år gammel. Det betyr at om du greier å holde korrupsjonen skjult i ti år, blir du ikke straffet, men du kan bli straffet for å komme med opplysninger om slik korrupsjon. I tillegg er det lagt begrensninger på fem år for den etiske komité å etterforske anklager om korrupsjon (et begrep som altså ikke finnes i FIFAs vokabular lenger!).

Sjekk Twitterlenke for sommerens saker om FIFA, Qatar og Midtøsten.

 

De siste året har angrepene mot Qatar økt, noe jeg har skrevet om flere ganger denne sommeren og om drøyt to år er det ti år siden Qatar på kontroversielt vis fikk fotball-VM i 2022. Med det nye regelverket til FIFA vil alle som var involvert i eventuell korrupsjon for å få dette mesterskapet til den lille gulfstaten være fri og de kan snakke om det åpenlyst.

Dette ligner et regelverk som passer totalitære stater og ikke en organisasjon som i annenhver setning snakker om åpenhet og demokrati. Og det lukter vondt.

Ønsker du på gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.