Statsministeren twitrer mest om sport

Twitter har blitt et viktig kommunikasjonsverktøy for mange politikere, men for statsminister Erna Solberg virker det som om hun kun bruker det som en moderne utgave av telegram. Og mest av alt sender hun gratulasjonstelegrammer til norske idrettsutøvere. Ingen av meldingene handler om idrettspolitikk.

Jeg har ikke et ønske om å bli en såkalt Twitter-journalist, men det var fristende å kikke litt nærmere på statsministerens bruk av Twitter det siste året, blant annet fordi mange på nettopp Twitter har begynt å reagere på statsministerens apolitiske bruk av Twitter, og fordi andre politikere bruker Twitter som en viktig kanal for kommunikasjon.

President Donald Trump har Twitter som sin viktigste offentlige kommunikasjonsstrategi og mange norske politikere ønsker å sette dagsorden via Twitter. I tillegg er det mange journalister som holder et årvåkent øye med Twitter-kontoen til innflytelsesrike personer og på den måten blir et verktøy for dem som nettopp ønsker å fange medias interesse.

En tidligere sentral kommunikasjonsarbeider i Fremskrittspartiet fortalte meg en gang at Twitter var for venstresiden i norsk politikk og Facebook var for høyrsiden. Om dette fortsatt er sant vet jeg ikke, men det kan se ut som Erna Solberg delvis passer inn i denne beskrivelsen (i denne bloggposten har jeg imidlertid ikke sett på statsministerens Facebook-side).

En uhøytidelig opptelling av statsministerens Twitter-meldinger det siste året (fra 21. juli og til i dag) viser at Solberg har twitret eller retwitret 120 ganger (ikke inkludert svar på tweets). Jeg håper at statsministeren også tilgir meg, hvis jeg eventuelt har talt feil antall Twitter-meldinger (men jeg tror ikke jeg er så langt unna).

34 av statsministerens tweets er gratulasjoner til norske idrettsutøvere, det vil si at nesten 30% av alle meldingene hun sender ut på Donald Trumps favorittkanal, dreier seg om norske idrettsprestasjoner. Kun 14 ganger (slik jeg har talt det) har hun selv skrevet meldinger som ligner på politikk, det vil si litt over 10%.

Bare tre ganger har hun twitret om konflikter i og rundt egen regjering og det er om Listhaug-saken. Når vi vet at det det siste året har stormet rundt regjeringen på mange områder, som feks. Metoo, Per Sandberg, NATO, flyktningepolitikk, er dette oppsiktsvekkende lite i mine øyne.

Resten av twittermeldingene til statsministeren er kondolansetelegrammer og noen hyggelige rapporter fra møter hun har hatt med andre statsledere.

Spørsmålet jeg sitter igjen etter denne uhøytidelige opptellingen er: hvorfor er statsministeren på Twitter? Er sport det viktigste en statsminister skal twitre om?

Eksempel på noen av statsministerens tweets det siste året

Ønsker du på gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.