Slik jobber russisk etterretning – lærdom fra idretten

Politikken og idretten er full av hemmelige agenter som ønsker informasjon om deg og kontroll over deg. Hva kan man lære av en gammel KGB-offiser?

Fiskeriminister Per Sandberg er i hardt vær etter en reise til Iran. USAs president Donald Trump er i trøbbel på grunn av sine forbindelser til Russland. Begge to snakker positivt om henholdsvis Iran og Russland.

Dette er et fenomen vi også har sett i idrettens verden. IOC-president Thomas Bach har balansert på en knivsegg for å virke tøff på den ene siden på grunn av alle dopingavsløringene i Russland, samtidig som han har unngått å gi Russland den strengeste straffen, nemlig fullstendig utestengelse fra OL.

På samme måte har FIFA-president Gianni Infantino glatt sett bort i fra alle beskyldningene mot Russland og heller lovprist landet og Putin etter et problemfritt VM, sett fra FIFAs synspunkt.

Møtet med fortiden

Hvorfor er det sånn? Og hvilke tiltak kan man gjøre? Kadafi Zaman i TV2 har et veldig godt innlegg i dag om hvilke forholdregler, særlig journalister, bør ta når de er i land som ønsker informasjon om deg. Ikke stol på noen er budskapet hans, etter lang erfaring som utenriksjournalist.

I fjor møtte Jan Jensen i danske Ekstra Bladet og jeg en KGB (nå FSB)-avhopper Vladimir Popov på hemmelig sted i Canada. Der fikk vi et innblikk i en nådeløs verden og en bekreftelse på at du ikke kan stole på noen.

KGB-offiser Vladimir Popov forteller oss om KGBs metoder. Foto: privat.

Vladimir Popov var offiser i KGB i nesten 20 år i KGB og fikk etter et mislykket forsøk på å komme seg til USA i 1994, i 1996 visum til Canada gjennom et reisebyrå i Moskva. Drapet på KGB-offiseren Aleksander Litvinenko i London i 2006 ga ham motivasjon til å fortelle sin historie. Da vi møtte ham i Canada var det første gang han satt ansikt til ansikt med vestlige journalister.

I 14 av årene i KGB jobbet Popov i 11. avdeling av byråets 5. direktorat. Dette var avdelingen som skulle sørge for at idrettsutøvere og ledere ikke hoppet av til Vesten. De samlet også inn etterretningsinformasjon gjennom agenter og informanter, som Vladimir Popov og hans kollegaer, på deres mange turer til utlandet.

Da Vladimir Popov opererte som KGB-offiser, brukte byrået enorme ressurser for å sikre seg innflytelse i internasjonale idrettsorganisasjoner, men de brukte metoder som resten av KGB også brukte på personer de ønsket å ta kontroll over.

Til oss fortalte han den utrolige historien om hvordan KGB vervet IOC-president Juan Antonio Samaranch som KGB-agent og hvordan de bidro til at han ble valgt som IOC-president i forkant av OL i Moskva i 1980. Det var ikke bare president Juan Antonio Samaranch i Den internasjonale olympiske komité (IOC) det russiske etterretningsbyrået KGB skal ha hatt kontroll på.

Les om hvordan KGB vervet Juan Antonio Samaranch.

Vladimir Popovs akkrediteringskort fra sine mange turer til utlandet. Flere ganger opptrådte han som journalist. Foto: Andreas Selliaas

Slik går du i fella

Her et lite utdrag fra samtalen vår i reportasjen Vladimir Popov. Da KGB tok kontroll over sporten i Nettavisen i fjor:

– Er det fortsatt viktig for Russland å ha kontroll på høyt rangerte personer i internasjonale sportsorganisasjoner?

– Selvfølgelig, men ikke kun i sport, det gjelder også i politikken og i samfunnet som sådan.

– Så du mener det fortsatt er tidligere KGB-agenter plassert i IOC, for eksempel?

– Ja, der er det tidligere KGB-folk og nå FSB-offiserer eller folk fra andre russiske sikkerhetstjenester.

– De er fortsatt med i idretten?

– Absolutt.

– Overalt?

– Absolutt.

– Kan du fortelle oss hva Russland gjør når det kommer gjester til Russland fra internasjonale sportsorganisasjoner? Hvordan blir de innkvartert? For eksempel IOC- og FIFA-presidenten.

– Dette gjelder ikke bare berømte sportsfolk. Alle personer som er viktig for KGB, og nå FSB, får spesialdesignede hotellrom, såkalte «plussrom», sier Popov mens han setter to fingre i kors.

– Plussværelsene har overvåkningskameraer, lydavlytting og telefonavlytting, hevder Popov.

– Sikkerhetstjenesten har full kontroll på det som foregår på disse rommene. Det blir gjort opptak av alt og alt blir analysert slik at sikkerhetstjenesten kan gjøre bruk av informasjonen i etterkant. Noen ganger blir det brukt mot dem.

Se deler av intervjuet med tidligere KGB-offiser Vladimir Popov. Foto: Andreas Selliaas

Bidrar også til å gi et bedre image

– Handler det om å kompromittere viktige personer og få kontroll på dem?

– Absolutt. Det handler om å få noe på dem. Men det handler ikke kun om å kompromittere dem. Det kan også handle om at få dem til å bidra til å gi Russland et bedre image. Alle former for informasjon er nyttig for sikkerhetstjenesten.

– Så du er sikker på at Samaranch, da han var IOC-president, Sepp Blatter, da han var FIFA-president, Thomas Bach, som i dag er IOC-president og Gianni Infantino, som i dag er FIFA-president, har bodd på et «plussrom» i Moskva?

– Ja, uten tvil. La meg ta et eksempel på hvordan vi brukte disse rommene. Vi kunne si til en person at hvis han ville hjelpe oss, så skulle han få penger for jobben. Vedkommende gikk tilbake på rommet sitt og ringte til noen for å fortelle hva han hadde fått i tilbud om av oss. Det som ble sagt i den samtalen, kunne vi bruke i etterkant. Han ville garantert ha fortalt det til noen på telefon eller noen andre som var til stede på dette rommet, forteller Popov.

– Dette var normal praksis?

– Ja, det handlet om å få all mulig form for informasjon.

– Tror du Russland brukte slike metoder for å skaffe seg Fotball-VM i 2018?

-Det tror jeg. Russland har søkt om å få to store sportsbegivenheter. OL i Sotsji og Fotball-VM, og det er helt tydelig at de ikke var klar for oppgaven. Sotsji ligger i et tropisk område og der var det ingen infrastruktur. Likevel fikk de vinterlekene. Det samme gjelder Fotball-VM i 2018. Der er det problemer med stadionanleggene og det er en katastrofe.

– Men som en mann sa til meg: store penger kan åpne store dører, avslutter Popov med et smil.

Metodene KGB/FSB bruker er ikke unike for dem, men blir brukt av etterretningsorganisasjoner over hele verden. Og feil som kan virke uskyldige på dem som står midt oppi det, kan ha store konsekvenser på andre områder. Det er et av budskapene Popov kom med til oss.

Ønsker du på gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.