Lise Klaveness’ hjemmebane

En liten advarsel til Lise Klaveness: når du tar over jobben som elitedirektør i fotballforbundet kommer du til å få langt mer hets på sosiale medier enn du får på bortebane i Russland.

Du kommer til å få skylda for alle tap norske lag blir påført både på herresiden og kvinnesiden og du kommer også til å få skylda for spillestil, at Ada Hegerberg ikke med en gang kommer tilbake på landslaget og for at du har nesering og alt annet.

Men det tåler du.

Fordi dem som kritiserer deg er i fåtall, de er feige og mange av dem har heller ikke peiling på fotball. Og du tåler det fordi flertallet er fornøyd med det du har fått til og får til.

Som Osloboer og Vålerenga-gutt er jeg nesten programforpliktet til å mislike alle som har et snev av Bergensdialekt og som mener de kan noe om fotball, men ett sted går grensen. Og Klaveness er langt innafor og mer enn det.

Jeg har lenge etterspurt fotballspillere som ser lenger enn sekstenmeteren og tenker på utdanning og samfunnsengasjement ved siden av fotballen. Det har Klaveness gjort. Utdannet jurist, suksessfull fotballspiller, blant annet for et av verdens beste klubblag (Umeå) og eminent målskytter i Toppserien, men også en kommentator som både er med i debatter om fotballens mørke sider og samtidig greier å formidle gleden ved fotball (fortsatt på en irriterende dialekt).

I mange år skrudde jeg ofte over på svensk tv for å høre fotballkommenteringen der fordi jeg syns at kommentatorene var bedre på den andre siden av grensen og fordi jeg elsket å høre svenske kommentatorer når Sverige tapte. Nå er det nesten ikke mulig å sjonglere mellom norske og svenske kanaler lenger og vi må vurdere de norske kommentatorene på forskjellige kanaler. Og i det kanalvalget kommer hun veldig godt ut.

Jeg trenger ikke være enig i alle hennes analyser, jeg syns noen ganger at ordrikdommen blir for stor og jubelen ved store prestasjoner litt for behersket. Men skulle jeg skrudd av lyden hver gang jeg mente tv-kommentatorene gjorde en feil (jeg er som alle andre sofakommentatorer helt perfekt) hadde lyden vært av hele tiden. Fordi mange av hennes kolleger totalt mangler analyse, har et ordforråd som trenger oppgradering og som hyler mer enn de greier å formidle det som skjer på fotballbanen. I den kampen er Lise Klaveness på min hjemmebane.

Det er ikke noe som heter kvinnelig kommentator. Enten er du kommentator eller så er du ikke kommentator. Etter VM mister NRK en god kommentator og NFF får et klokt hode.

Også da er det viktig at hun bedømmes for det hun gjør og ikke for hvem hun er og at vurderingene foretas på saklig grunnlag og ikke på magesyre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.