Å glede seg til fotball-VM

Gleder du deg til fotball-VM i Russland? Jeg er usikker.

Ikke fordi Norge ikke er med og heller ikke fordi Zlatan ikke spiller for Sverige eller fordi jeg er misunnelig på de andre nordiske landene som er kvalifisert. Og selv om jeg også – slik det ser ut nå – er nektet akkreditering til FIFA-kongressen dagen før VM starter med begrunnelse fra FIFA om at de ikke har plass i kongresshallen, så er ikke det grunnen heller.

Totalitær fotball

Nei, jeg er usikker fordi jeg får vond smak i munnen av all politikken i og rundt FIFA og særlig i forbindelse med VM som foregår i Russland i år og i Qatar om fire år.

For meg er det ingen tvil om at Russland og Qatar fikk VM på uærlig vis og nå når autoritære regimer som Saudi Arabia og Kina ønsker å spytte hundrevis av milliarder kroner inn i fotballen for å få kontroll på verdens fineste idrett, som et ledd i å hvitvaske seg selv, er vi på ville veier.

Er det dette vi vil og er dette noe vi skal akseptere? Slutter vi å tenke når fløyta går i Moskva 14. juni og åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia sparkes i gang? Smak på den Russland og Saudi-Arabia.

En lang og humpete reise

Jeg har i flere år skrevet om og vært kritisk til FIFA og de siste par årene har jeg sammen min gode venn og kollega Jan Jensen i Ekstra Bladet forsøkt å finne grunnen til at Russland fikk VM .

Vi har reist verden rundt og møtt mektige personer i hemmelige møter, fått tilgang til hemmelige eposter, vært i kontakt med FBI, fått trusler på Twitter, truet med søksmål av mektige advokater i London og snakket med varslere som har fryktet for sitt liv fordi de har fortalt om ulovligheter i internasjonal fotball. Vi har møtt en KGB-offiser som for første gang turte å fortelle sin historie til oss fordi vi ikke hadde noen bindinger til folk han fryktet og vi også blitt truet av andre journalister fordi vi har vært kritiske til måten de har dekket FIFA på og personer de har hatt tilknytning til i internasjonal fotball.

Alt fordi vi har prøvd å belyse det hemmelige spillet i FIFAs kulisser.

Ignoransen

Det er vanskelig å sette seg inn i politikken i internasjonal fotball og det er vanskelig for den vanlige fotballinteresserte mannen i gata å få vite hva som skjer på bakrommet i FIFA og hos mektige interesser som ønsker å sole seg i glansen av verdens mest populære idrett.

En del av skylden må media ta fordi de ikke har satt nok søkelys på de lyssky delen av fotballen, mye fordi media er avhengige av medierettighetene som FIFA gir dem. Samtidig er det mange som er blind på det ene øyet fordi de simpelthen ikke orker å ødelegge og politisere fotballen som de er så glad i. Det holder med 90 minutter og sladderen etterpå.

Fair enough, men på sikt er det denne ignoransen som kommer til å ødelegge fotballen for godt og da må vi finne andre ting å tenke på.

Dit vil ikke jeg og det er derfor jeg, sammen med Jan, kolleger i det norske fotballtidsskriftet Josimar og kolleger i Play the Game-nettverket, som jeg er en del av, gjør oss upopulære hos dem som ikke ønsker at maktspillet i fotballen skal bli kjent.

I så måte kan et avslag på søknaden om å komme seg på FIFA-kongressen i Moskva eller bli nektet visum til Russland være et godt tegn. De ønsker å begrense kritikken. Det betyr faktisk at vi blir hørt og at det som kommer fram gjør vondt. Det er godt.

Hvorfor fikk Russland fotball-VM?

I fjor skrev Jan Jensen og jeg en lang serie om hvorfor og hvordan Russland fikk fotball-VM i år. Det var en samproduksjon mellom Ekstra Bladet og Nettavisen og resultat er en unik produksjon. De som har lest den, har sikkert godt av en oppfriskinga vdet intrikate spillet vi avdekket og mange har sikkert ikke fått den med seg.

Her er lenkene til alle artiklene til glede og frustrasjon for gamle og nye lesere. Etter å ha lest dem kan du selv bedømme hvor mye du gleder deg til årets fotball-VM (Klikk på overskriftene for å lese).

 

Del I: Det skitne spillet om fotball-VM – som Russland kuppet

Del II: Hemmelige notater fra VM-komiteen: – Ta kontakt med den russiske presidenten

Del III: Frank Lowy: Den australske milliardæren som tapte fotball-VM

Del IV: Ni måneder før VM-avgjørelsen fikk Putin panikk

Del V: Franz Beckenbauer: Fra tysk keiser til russisk fotball-tsar

Del VI: Slik styrer Putin fotballen.

Del VII: FIFAs sikkerhetssjef stusset da VM-avgjørelsen falt: – Russland visste resultatet på forhånd

Del VIII: Tidligere sikkerhetssjef: – FIFA-topp spurte meg om hvor mye jeg hadde fått for å inngå avtalen:

Del IX: Russland var minst egnet av søkerlandene

Del X: Russisk gasselskap er Putins brikke for å styre fotballen i Europa

Del XI: Kan Russland miste fotball-VM?

Del XIIDa KGB tok kontroll over sporten

 

Slik styrer KGB/FSB idretten – dokumentar

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.