Marokko kan sprenge FIFA i fillebiter

Det er ikke bare fotball-VM i 2018 som nærmer seg. Snart skal også FIFA bestemme hvem som får fotball-VM i 2026. Opptakten til fotball-VM i Russland har vært turbulent, men det er kampen om VM i 2026 som kan få FIFA til å falle pladask i bakken.

For saken er at Marokko faktisk kan få fotball-VM i 2026 – stikk i strid med FIFA-president Gianni Infantinos planer og stikk i strid med alle forhåndstips. Avgjørelsen faller på FIFA-kongressen i Moskva, 13. juni.

 

Marokkansk knockout?

For etter at Gianni Infantino ble valgt til FIFA-president på den ekstraordinære FIFA-kongressen i Zürich i 2016 lå alt til rette for at USA og eventuelle samarbeidsland skulle få VM i 2026 på walkover. En av dem som sørget for at Infantino ble valgt til FIFA-president var daværende FIFA-styremedlem og daværende fotballpresident i USAs fotballforbund, Sunil Gulati. Han ble kalt the Kingmaker (kongemakeren) etter kongressen i Zürich og betalingen skulle være en enkel vei fram mot fotball-VM i 2026, etter hvert i trespann med Mexico og Canada. Nå snakkes det ikke lenger om walkover, men om en marokkansk knockout.

Marokko begynte å snakke om en ny VM-søknad i august i fjor og i januar i år lanserte de seg som offisiell VM-søker. Dette er femte gang Marokko søker om VM. De søkte også i 1994, 1998, 2006 og 2010. Det i seg selv kan være et argument for mange til å gi det nordafrikanske landet fotball-VM. Men det er mange veier fram til fotball-VM i 2026.

 

Sterk støtte

Bare noen måneder etter lanseringen hadde Marokko fått overraskende stor støtte. Den første støtterekæringen kom fra tidligere FIFA-president Sepp Blatter, som fortsatt har betydelig støtte i Afrika. Like etter gikk den nyvalgte presidenten i det afrikanske fotballforbundet (CAF), Ahmed Ahmed ut med støtteerklæring til Marokko og sa at afrikanske forbund sto samlet bak en marokkansk søknad. Flere land i Asia har også uttalt sin støtte til Marokko og det er også ventet at Russland vil samle troppene til støtte for Marokko, bare for å irritere USA. Det franske fotballforbundet har også uttrykt sin støtte til den marokkanske søknaden og de vil sannsynligvis få støtte av andre middelhavsland.

 

Kampen om stemmene

Selv mener den marokkanske søkerkomiteen at de vil få 90% av stemmene i det afrikanske forbundet (CAF), 70% av stemmene i UEFA, 50% av stemmene i det oseanske fotballforbundet (OFC) og kanskje noen slengere fra det asiatiske forbundet (AFC) og fra det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet (CONCACAF).

De fleste landene i det søramerikanske forbundet (CONMEBOL) og i CONCACAF vil sannsynligvis stille seg bak den amerikanske søkeren. USA, Mexico og Canada satser også på at anti-Qatar-landene i Asia vil gå for den amerikanske søknaden. Rapportene fra Kiev sier at USA, Mexico og Canada jobber hardt for å påvirke presidentene som er tilstede på Champions League-finalen i Kiev. Ved siden av å spille på konflikten i Midtøsten vektlegger de også Marokkos forhold til Vest-Sahara. Mange afrikanske og europeiske land mener at Marokko ikke har retten til Vest-Sahara, og de er også påpasselige med å påpeke Marokkos lite tolerante politikk overfor lesbiske og homofile.

Marokko har på sin side oppfordret FIFA til å nekte forbund fra amerikanske territorier fra å delta i avstemningen. Det gjelder forbundene i Guam, Puerto Rico, US Virgin Islands og American Samoa (som er amerikanske statsborgere). Skulle FIFA gå med på dette mister USA, Mexico og Canada fire sikre stemmer.

 

Politisk gegenpress

Mye kan fortsatt skje i begge retninger. For bare noen uker siden uttalte Donald Trump at afrikanske land burde støtte den USA-ledete søknaden og at USA følger med på hvem som gjør det og ikke gjør det. Det kan ha påvirket flere afrikanske land. Liberia har for eksempel den siste uken gått ut og støttet den amerikanske søknaden, det samme ser det ut som Sør-Afrika gjør.

Det går sterke rykter om at statsledere i flere afrikanske land i disse dager presser sine respektive fotballforbund til å støtte USA i denne kampen, og grunnen er amerikansk press. Hvis det er tilfelle og det går an å bevise dette, kan disse landene risikere å bli utestengt fra avstemningen fordi det ikke er lov med politisk innblanding i slike søknadsprosesser.

I tillegg skal FIFAs Task Force (evalueringsgruppe) – utpekt av FIFA-president Gianni Infantino – komme med en innstilling om de to søkerne er valgbare eller ikke i løpet av to uker og før kongressen i Moskva. Det kan nesten virke som denne evalueringsgruppa ble etablert for å få Marokko ut av dansen. For det første består den av personer uten kompetanse på å evaluere innholdet i søknadene, sånn som teknisk standard, sikkerhet, vær og vind og andre samfunnsmessige forhold.

Skulle denne gjengen stoppe en marokkansk søknad før den kommer til Moskva 13. juni blir det garantert bråk og kan ødelegge opptakten til fotball-VM som starter dagen etter.

Det var nesten patetisk å se medlemmer av denne gruppen melde inn FIFAs generalsekretær Fatma Samoura til FIFAs etiske komité for angivelig å være i familie med den tidligere Liverpool-spilleren El Hadji Diouf fordi begge er fra Senegal. Årsaken var at Diouf er ambassadør for den marokkanske søknaden og det kan også se ut som Infantinos utvalgte ønsket å slå to fluer i en smekk: fjerne både Samoura og Marrokko fra FIFAs øye.

 

Den feilslåtte kampanjen

Det har lenge gått rykter om at Infantino ønsker å fjerne den første afrikanske og kvinnelige generalsekretæren i FIFA fordi hun angivelig står i veien for Infantinos framtidsplaner og i spørsmålet om Marokko skal få fotball-VM eller ikke. FIFAs generalsekretær er ikke bare fra Senegal, men hun er også tidligere FN-utsending til Madagaskar, hjemlandet til presidenten i det afrikanske fotballforbundet Ahmed Ahmed, en mann som kjemper for at Marrokko skal få VM under kongressen i Moskva. Det er grunn til å tro at de kjenner hverandre godt og det passer dårlig når den afrikanske fotballpresidenten støtter Marokko. Det paradoksale er denne aksjonen fra FIFAs indre krets kan ha styrker det marokkanske kandidaturet.

 

Regional krig

Det har vært mye spekulasjoner og avsløringer etter at Russland fikk VM i 2018 og Qatar i 2022, under den famøse avstemningen i Zürich i 2010. Da var det 22 styremedlemmer i FIFA som i samme slengen tok avgjørelsen om hvem som skulle få to mesterskap etter hverandre.

Som Jan Jensen i Ekstra Bladet og jeg avdekket i fjor var det omfattende forhandlinger mellom søkernasjoner og enkeltpersoner om hvem de skulle stemme på i de to separate avstemningene og der Russland og Qatar etter hvert gikk in i et fornuftsekteskap. Det bar frukter.

Denne gangen skal som sagt hele FIFA-kongressen vedta VM-arrangør og fra å være en organisasjon som var preget av personkonflikter og personlige interesser i valget av VM vertskap, er valget av VM-vertskap i 2026 blitt en kamp om regionalt herredømme.

Det er 2011 medlemsland i FIFA, men siden land som søker om VM ikke kan delta i avstemningen er det på papiret 207 land/forbund som er stemmeberettiget. Det vil si at kandidatene trenger minst 104 stemmer for å gå av med seieren, hvis ikke Marokko får viljen sin og får fjernet fire fotballforbund fra avstemningen. Da trenger Marokko bare 102 stemmer for å sikre seg VM i 2026.

Det er mange usikkerhetsmomenter i denne søknadsprosessen og med de prognosene her har Marokko i dag ca. 90-100 stemmer innenfor rekkevidde, mens den amerikanske søknaden har 100-110. Marginene avgjør med andre ord og hver stemme teller.

Kampen om VM 2026 er en rivalisering og kamp som avdekker dype splittelser i FIFA og som kan rive FIFA i fillebiter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.