Fotballen tjener på falske nyheter

Hvor galt er egentlig falske nyheter? Går det en grense ved dekningen av sportsnyheter?

Hadde Facebook og mer tradisjonelle nyhetssider greid å lage et effektivt filter mot falske nyheter er min spådom at sportsredaksjonene i de fleste nettaviser hadde fått et dramatisk fall i antall klikk og nettvisninger. Ved siden av underholdningsindustrien er sportsdekningen mestere i å viderebringe sladder og falske nyheter.

Les også: Omdiskutert rapport startet med FIFA-etterforskning

Dette kommer kanskje aller tydeligst fram i disse dager når det såkalte overgangsvinduet i internasjonal fotball er åpent og det spekuleres vilt i hvilke spillere som skal til hvilken klubb.

Historien bak denne fotballsladderen og tiltagende flom av falske nyheter kan spores tilbake til australieren Rupert Murdochs oppkjøp av den engelske avisen The Sun i 1969 og som på grunn av en framskynding av deadline gikk glipp av kveldens fotballresultater i førsteutgaven. Løsningen var å trykke sladder om fotballspillerne på sportens førsteside. På den måten skapte han et marked for denne type sladder og falske nyheter. Det er verdt å minne om i denne sammenheng at Rupert Murdoch har spilt en sentral rolle i Donald Trumps valgkamp.

I debatten om falske nyheter er det greit å forholde seg til en definisjon. En falsk nyhet er konstruerte løgner som blir fremsatt i nyhetsartikler og som har til formål å villede leseren.

Les også: Etterretningsrapport: Donald Trump ble tilbudt eierandeler i russiske VM-anlegg.

Med dagens nettaviser er ikke oppdaterte resultatlister et problem og med digitalisering av nyheter som presenteres etter spesielle algoritmer er det skapt et skreddersydd marked for den nyhetshungrige fotballsupporteren, en supporter som ikke alltid bryr seg om nyhetene er falske eller ikke. Han vil egentlig bare at det skal skrives mest mulig om favorittlaget sitt og å dele rykter og drømmer med sine kompiser eller venninner.

Når det gjelder sladder og falske nyheter er nettredaksjonene i et sterkt interessefellesskap med hele næringskjeden i fotballen (og andre idretter): agenten sprer falske rykter om spiller han har i stallen sin for å skape en budrunde som øker prisen på spilleren. Spilleren får høyere lønn med flere budgivere. Klubber som selger spillere får mer penger for spillere som ikke får medieomtale og klubber som desperat trenger spillere kjøper dyrekjøpte spillere for å dempe misnøyen fra egne fans. Supporterne gasser seg i nyheter om disse spillerne – falske eller ikke – og deler dem i alle sosiale medier-kanaler. Det gir høye seertall for nettavisene!

Ofte ser vi norske medier bringer videre rykter fra utlandet med nyheter som starter med «Det spekuleres i», «Ryktene sier at», «Ubekreftede meldinger» uten at hverken agenter, klubber eller spillere uttaler seg om sannheten i disse ryktene eller at det finnes kilder til disse nyhetene. I de fleste tilfellene er dette falske nyheter.

I Storbritannia og andre land i Europa er dette et mye større fenomen. Det er nesten litt komisk å lese engelske aviser i disse dager der vi får servert spaltemeter med artikler om problemene med falske nyheter, for eksempel i forbindelse med den amerikanske presidentvalgkampen og russisk politikk, samtidig som de samme avisene flommer over med overgangsrykter om fotballspillere som ikke er i nærheten av å være sanne.

Er dette et problem? Det er ikke det hvis du aksepterer falske fotballnyheter som en del av underholdningsproduktet fotball. Hvis supporterne sluker dette, bør vi trykke det, kan være et greit argument. Men det blir et problem hvis redaktører på prinsippielt grunnlag mener falske nyheter er galt, samtidig som man ikke gjøre noe for å stoppe falske fotballnyheter eller andre falske sportsnyheter, at man gjør et skille mellom fotballnyheter og andre nyheter.

Det blir derfor interessant å følge reaksjonene fra sportsindustrien, inkludert sportsredaksjonene, når filtre mot falske nyheter blir så effektive at man kun kommer gjennom med ekte nyheter. Hvordan rammer det fotballen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.