Idrettsgallaen er full av politikk

Idrettens mest utskjelte liste ble offentliggjort i dag, nominasjonslisten til Idrettsgallaen. Det er en takknemlig oppgave å kritisere idrettsgalla-juryen og nominasjonene de kommer med. Både fordi idrett er følelser og fordi det ligger så mye politikk i nominasjonene at det blir alvor ut av det. Her er de politiske godbitene vi skal bite oss merke i i år.

 

Funksjonshemmede. Også i år ønsker idretten å ha en egen kategori for funksjonshemmede. Det er bra for at funksjonshemmede ikke skal drukne i all idretten som resten av året får mer medieoppmerksomhet, men det passer dårlig med linjen med full integrering av funksjonshemmede som idretten i alle festtaler fremhever. Mener juryen at Sarah Lousie Rung og Tommy Urhaug har gjort det svakere i år enn tidligere? Denne kategorien gjør det vanskelige for dem og andre funksjonshemmede utøvere å bli nominert i kategoriene årets mannlige og kvinnelige utøvere.

 

Proffboksing. Siden proffboksing i år er tillatt i Norge og Cecilia Brækhus har fått sin første proffkamp i Norge har det vært enklere å ta henne med på nominasjonslisten i år. Tidligere når hun har vært nominert har de fremhevet en utøver som driver ulovlig i Norge, det har også skapt debatt. Det er likevel verdt å legge merke til at hun ikke er nominert som årets kvinnelige utøver. Det er politikk i det også.

 

Proffsykling. De største diskusjonene de siste årene har dreid seg om prestasjonene til Mats Zuccarello og Aleksander Kristoff og om Suzann «Tutta» Pettersen. Det norske korps av Besservissere har i flere år fortalt oss hvor store prestasjoner disse to gutta og vårt største golfess gjør i utlandet i såkalte verdensidretter. Langrenn suger hører vi fra den leiren. Det er særlig sykkelfolket som har rast de siste par årene og de har nok en gang grunn til det. For meg er det uforståelig at Kristoffer Halvorsen verken er med på listen over årets mannlige utøver eller årets gjennombrudd. Han tok gull i U23-rittet i sykkel-VM i Doha tidligere i år. At skihopperen Kenneth Gangnes som har ett laggull i VM i skiflyging er med på lista over årets mannlige utøvere er like uforståelig. Det er et signal om at skihopping fortsatt teller mer enn sykkel i juryen.

 

Sjakk. I år forsvarte Magnus Carlsen sin VM-tittel for andre gang og har ellers hatt et meget godt sjakkår. Han virker nesten uslåelig og i VM-kampen ga han nesten inntrykk av at han kunne vinne selv om han var dårlig forberedt (noe han sikkert ikke var). Men sjakkvidunderet er ikke i år nominert som årets mannlige utøver. For at det skal skje må sjakkforbundet slutte med rangering for barn og søke medlemskap i NIF.

 

Doping. At Martin Johnsrud Sundby er nominert og ikke Therese Johaug er en politikk som kanskje bør forklares?

 

Selv om Idrettsgallaen i år har gått ned fra fjorten til elleve kategorier finner vi igjen prisene som årets forbilde og utøvernes pris. Får vi se Kjetil Jansrud gå av med begge disse prisene etter at han donerte bort premiepengene på 180000 kroner til støtteapparatet etter tredjeplassen i Altia Badia i desember 2016? Det vil i så fall stå i sterk kontrast til inntrykket vi har fått av Henrik Kristoffersen og Red Bull-bråket som han i disse dager står midt oppi. I så fall får vi nok en strid innad i skimiljøet.

 

Ada S. Hegerberg kan også få forbildeprisen fordi hun ga bort prisen som «Årets Profil» på NISO-gallaen i år til Ingvild Stensland.

 

For min egen del håper jeg at Ada S. Hegerberg vinner alle prisene hun kan på Idrettsgallaen 2017. Hun storspiller i Frankrike og ble sammen med Ronaldo i 2016 kåret til «Årets spiller» i Europa . For kvinnefotball er også en del av verdensidretten fotball?

 

Og idrettens hederspris? Skulle ikke forundre meg om det i år blir Gerhard Heiberg. Både politisk korrekt og ukorrekt på samme tid.

 

Nominasjoner Idrettsgalla 2017:

 

Årets kvinnelige utøver:

Tiril Sjåstad Christiansen

Tiril Eckhoff

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Ada Stolsmo Hegerberg

Nina Løseth

Maiken Caspersen Falla

Birgit Reitan Øksnes

 

Årets mannlige utøver:

Stig-André Berge

Johannes Thingnes Bø

Kenneth Gangnes

Filip Ingebrigtsen

Henrik Kristoffersen

Olav Lundanes

Martin Johnsrud Sundby

Mats Zuccarello

 

Årets lag:

Dobbeltsculler lettvekt, Brun/Strandli

Dobbeltsculler tungvekt, Borch/Tufte

Håndballjentene

VM-laget, skiflyvning, menn

VM-stafettlaget, orientering, menn

VM-stafettlaget, skiskyting, kvinner

VM-stafettlaget, skiskyting, menn

 

Årets gjennombrudd:

Filip Ingebrigtsen

Emil Iversen

Marcus Kleveland

Marte Olsbu

Silje Waade

Karsten Warholm

 

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:

Aida Dahlen

Ann Cathrin Lübbe

Sarah Louise Rung

Birgit Røkkum Skarstein

 

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:

Andreas Bjørnstad

Bjørnar Erikstad

Kristian Moen

Tommy Urhaug

 

Årets trener:

Morten Eklund

Johan Flodin

Thorir Hergeirsson

Gjert Ingebrigtsen

Christian Wolfgang Mitter

Alexander Stöckl

 

Årets navn:

Stig-André Berge

Cecilia Brækhus

Johannes Thingnes Bø

Magnus Carlsen

Tiril Eckhoff

Ada Stolsmo Hegerberg

Håndballjentene

Filip Ingebrigtsen

Henrik Kristoffersen

Ann Cathrin Lübbe

Sarah Louise Rung

Mats Zuccarello

 

Utøvernes pris:

Utøverne nominerer og stemmer selv.

 

Årets forbilde:

Ingen nominerte, juryens begrunnelse.

 

Årets ildsjel:

Egen jury.

 

Idrettsgallaens hederspris:

Ingen nominerte, juryens begrunnelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.