Når barnehelten dør

Søvnløs. På hver sin side av meg ligger ungene mine og gråter stille. De får ikke sove. De er veldig lei seg. De syns det er vanskelig å si hva de tenker på. Mange tanker svirrer rundt i hodet. Det eneste de veit er at de er lei seg, veldig lei seg. Så lei seg at de må gråte og ikke får sove. Datteren min lurer på om hun kan ta i alt hun har på neste svømmetrening. Hun er redd for å dø. Døde Alexander fordi han svømte for fort? Sønnen min sier han ikke får sove fordi han aldri får sett sitt største forbilde igjen. Det var ikke bare Alexander som gledet seg til OL. Alexander er det eneste ekte forbilde han har, den han har et lidenskaplig forhold til og som gjorde at svømming ble akseptert blant skolekameratene. Og nå er han borte.

Bildet på veggen. Sønnen min har bilde av én idrettshelt over senga. Sin egen helt. Alexander. På bildet flekser Alexander overarmen etter EM-gullet i Eindhoven i 2008. Rett over bildet har han premiehylla si. Han ser opp på bildet hver gang han legger seg og noen ganger spør han oss, før han faller i søvn, om vi tror han noen gang kan bli like god. Selvfølgelig, sier vi, selv om vi vet at det nesten er umulig. Alexander greide det umulige.

Tanker svirrer. Jeg sliter også med tårene. Alexander Dale Oen er den første idrettshelten jeg har hatt sammen med min kone og mine barn. Og den største. Datteren min lurer på hvorfor han som var så god kunne dø. Det lurer jeg også på. Hun tror familien hans må være veldig lei seg. Det er de. Hun er redd for at det samme skal skje med broren sin, mamma, pappa og alle som hun er glad i. Det er jeg også. Hadde ikke dette skjedd kunne han ha vunnet OL-gull? Det er ikke så farlig. Tanker svirrer og det er vanskelig å gi gode svar. Praten gir litt trøst.

Stå på!  ”Stå på, så blir det tipp topp, tommel opp. Uansett!” Dette sa Alexander i en videohilsen til ungene etter idrettsgallaen på Hamar i år. I dag har det verken vært tipp topp eller tommel opp. Det har bare vært uendelig trist. Men en ting er ungene mine sikre på. De skal stå på! Uansett! Takket være en spesiell mann i badebukse og svømmebriller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.